Çanak anten uydu sisteminin en önemli bir parçasıdır ve kaliteli bir yayın alabilmek için olmazsa olmaz parçadır. Ancak yine de çanak anten uydu sisteminin tamamını oluşturmaz. Alınacak uydu sinyalinin kalitesi çanak antenin kalitesi ile doğru orantılıdır, yani çanak anten ne kadar kaliteli ise gelecek sinyalde o kadar kaliteli olur. Eğer kaliteli bir çanak anten ve anten materyalleri kullanıyorsanız kar, yağmur, rüzgar gibi kötü şartlarda bile sinyalinizde herhangi bir kesinti yaşamazsınız.
Bu tür hava şartları ayrıca paslanma gibi olumsuz etkilerde gösterirler ve paslanma zamanla sinyal sorununa dönüşür. Kalitesiz anten sistemlerinde yaşanabilecek başka bir sorunda LNB’yi tutan demirin zamanla aşağı doğru sarkması e sinyal sorununa yol açmasıdır. Kaliteli bir anten sistemi bu tür sorunlardan uzak kalmanızı sağlayacaktır.
Çanak anten alırken sadece çanak kısımına bakmayın. Çanak anteninin verimli çalışması için LNB, kablo ve hat döşeme, F konektörü ve eşzamanlı çalışma dikkate alınmalıdır. HD izlemek istiyorsanız en az 85 santimetrelik bir uydu anteni satın almanızda fayda var. Normal bir uydu cihazınız varsa ve HD izleyemiyorsanız 70cm uydu anteni yeterli olacaktır.
Kaliteli çanak alabileceğiniz piyasadaki en iyi markalar arasında ; Goldmaster, Next & NextStar, Gessat, Digiturk, Dsmart, Mega ve Baff, markaları yer alıyor. Satın aldığınız LNB cihazının kaliteli olması çok önemli. Kaliteli bir LNB cihazı; yağmur, güneş, soğuk, rüzgar gibi hava şartlarına maruz kalan elektronik bir parça olduğu için kalitesi uzun yıllar sorunsuz bir şekilde yayın almanızı sağlayacaktır. En kaliteli LNB markaları Goldmaster, Next & NextStar, Baff, Sharp ve Inverto’dur.
Kablo alırken kaliteli bir kablo satın almak, uydu çanağının diğer kısımlarının daha iyi çalışmasına da yardımcı olacaktır. Kablolar zamanla çatlar ve bu çatlaklardan su sızabilir. Bu su, uydu cihazınıza ulaşabilir ve ardından cihazınızı yakabilir. Kablodaki metaller bakır değil ise kalitesizdir ve oksitlenerek sinyal iletemez. Bu nedenle çoğu kanal izlenemez veya izlenen kanalların yayını donma yapar. Ek olarak, F konektörü ve LNB girişi aşınır ve LNB cihazı kullanılamaz hale gelir. Gelecek için bir yatırım arıyorsanız çanak anten ve diğer parçaları kaliteli ürünlerden seçmek size uzun yıllar verimli bir televizyon yayını sağlayacaktır.
Çanak anten alırken dikkat edilmesi gerekenler kısaca aşağıdaki gibi listelenebilir;
Gibi kriterler çanak anten seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli detaylardır. Bu detayların neden önemli olduğunu ise madde madde anlatalım.
Anten alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey çanağın boyutudur. Türksat ve Digiturk Eutelsat 7E uyduları için 65 santimetrelik anten, Türkiye’nin her yerindeki tüm kanalları izlemeniz için yeterli olacaktır. Eğer bir uzmanı aramadan çanak anteninizi kendiniz ayarlamaya hazırlanıyorsanız, daha kolay ayarlayıp tüm kanalları rahatça alabilmeniz için 70 veya 75 cm çanak antenler kullanmanız daha iyi olacaktır.
Çanak anten satın alırken ayakları yanında olacaktır. Uydu çanağınızı düz bir yüzeye kuracaksanız yanındaki ayağın nasıl olduğu çokta önemli değildir. Çanak anteninizi duvara asacaksanız duvara oturan ayaklardan almalısınız. Uydu anteninizi düz bir ayak ile duvara yerleştiremezsiniz. Bu nedenle, çatal ayakları da çanak antenin yanında satın almalısınız. Balkona montaj yapılırken 90 derece dirsek almakta fayda var. Balkon demirine sabitlemek için ayrıca iki kelepçeye ihtiyacınız var.
Uydu antenleri genellikle PARABOL ve OFFSET antenleri olarak ikiye ayrılır. Uydu anteninizi bir elektrikçiden veya bir uydu cudan alırsanız, muhtemelen size bir OFFSET uydu anteni verecektir. Çünkü geçmişte kullanılan PARABOL antenlerine göre daha ucuz ve daha kaliteli sinyal veriyorlar.
Sizin için uygun çanak anten boyutunu bulmak için https://www.satbeams.com/footprints bağlantısına tıklayınız. Yukarıdaki yatay bölümünden izlemek istediğiniz uyduyu seçin. Orta kısımdaki haritadan kendi konumunuzu tıklayın sonrasında >> Recommended Rx antenna size: >> 80 cm/ 31.5 inch << şeklinde bir yazı göreceksiniz. Bu örnekte uygun çanak anten boyutu 80 cm’dir.
Uydu anteni alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de LNB seçimidir. LNB, anteninizin önünde duran ve kabloyu bağlayacağınız aparattır. LNB, uydudaki yüksek frekans sinyallerini alıcınızın kullanacağı frekans aralığına düşürür. Bölgemizde yayınlar genellikle KU Bandında yayınlandığı için, elektrikçilerden ve uyduculardan bir LNB istediğinizde size otomatik olarak Ku-Band LNB verirler. Ancak Ku bandında uydu yayını yerine 38 derece Rus uydusu gibi C bandında bir uydu yayınını izlemek istiyorsanız piyasada satılan LNB’lerin dışında bir C bant LNB satın almalısınız.
Çanak antenler hakkında merak edilen ve sıkça sorulan bir çok soru vardır. Elimizden geldiğince bu soruları yanıtlamaya çalıştık.