Bu yazımızda kafanızı karıştırmadan basit bir şekilde klozet montajı nasıl yapılır onu anlatacağız. “klozet takımı nasıl kurulur, Klozet nasıl kurulur?” Bununla ilgili yazılar ve videolar olsa da bu yazı kafanızı karıştırmadan klozet montajı hakkında basit bir referans ve ilk bilgiler olacak. Klozet montajında yapacağınız ufak bir hata size çok pahalıya mal olabilir veya her şeye yeniden başlamanıza neden olabilir. Klozet montajı sırasında oluşabilecek hataların önüne geçebilirsiniz. Sırasıyla basit bir şekilde Klozetin nasıl kurulacağını yazmaya çalıştık.
Banyoda veya Klozetteki ana vanadan eve gelen suyu kapatın. Yan vidaları ve diğer su bağlantılarını sökerek eski Klozeti (yerdeki) yavaşça çıkarın. İlk olarak, armatürü zemin veya duvar tahliye borusuna yerleştirin. (100 numaralı boru genellikle Klozetle birlikte verilir.) Yeni Klozeti yavaşça bağlantı parçasına yerleştirin. Doğru olup olmadığını kontrol edin. Klozetin kenarlarındaki vida yerlerini bir kalemle işaretleyin.
İşaretleme tamamlandığında, klozet kapağını yavaşça çıkarın ve vidaya uygun bir matkap ucu ile betonda bir delik açın. Uygun dübelleri bir çekiçle deliğe sabitleyin. Önce pis su borusu bağlantı parçasını, ardından tekrar klozeti takın. Bağlantı elemanını takarken zemin borusunda conta olup olmadığını kontrol edin. Contanın ve klozetin çevresine biraz sıvı sabun sürerek içeri girmeyi kolaylaştırın. Klozeti düzgün bir şekilde yeniden takın, dübeller yan deliklerden görülebilir. Yanlardaki temas vidalarını sıkarak klozet kapağını sıkın.
Duvardaki küçük musluklardan çıkan flex hortumlardan biri sifonun iç takımına, diğeri klozetin bide borusuna bağlanır. Flex hortumlar Klozetten ayrı olarak satın alınmalıdır. Bu bağlantıları çok fazla sıkmamalısınız, kırılabilirler. Flex hortumlar sızdırmaz bir sistemdir. Ama su damlarsa ya değiştirin ya da çıkarın ve 6-7 kez teflon bantla sıkıca sararak yeniden yapıştırın. Tüm bağlantıları yaptıktan sonra ana vanadan suyu açınız. Küçük muslukları herhangi bir yerde sızıntı olup olmadığını ve ayrıca Klozet çevresinde su sızıntısı olup olmadığını kontrol edin. Her şey yolundaysa son olarak önlem olarak klozetin zeminle birleştiği bölgeye silikon sürün.
Yukarıda açıkladığımız gibi klozet zemine sabitlenmeden önce zemine bir bağlantı parçası yerleştirilir ve klozet kurulacak gibi oturur. Klozet tabanındaki deliklerden vidalanacak parçalar yere kurşun kalemle işaretlenir. Bu arada klozeti elinizle hareket ettirmeye çalışın, eğer çok sallanıyorsa zemin bağlantı parçasını kesip biraz kısaltmanız gerekebilir. klozet kaldırılır ve dübelin girebileceği kadar bir direk ile delinir. Deliğe bir dübel yerleştirilir.
Bağlantı parçası zemin deliğine yerleştirilir ve üzerine klozet yerleştirilir. Tabii ki, klozetin sabitlenmesi için vida delikleri klozet deliklerinin hemen altında üst üste gelmelidir. Klozetin vidaları sıkıldıktan sonra elinizle sağa sola hareket ettirmeye çalışın. Klozet biraz hareket ederse vidaları biraz daha sıkın. Son olarak tercihinize göre klozet kenarlarına beyaz veya şeffaf silikon sürün. Silikon hem klozetin daha iyi yapışmasını sağlayacak hem de küçük su sızıntılarını önleyecektir. Klozetin montajından sonra 1 gün boyunca silikon parçaların su ile temas etmesine izin vermeyin.
Klozet montajından önce, hatta klozet almadan önce banyodaki çıkışın yerini belirlemeli ve ona göre Klozet satın almalısınız. Banyodaki drenaj borusu duvarınızın içindeyse, duvara monte klozet veya duvara monte klozet takmalısınız. Kanalizasyon yerindeyse, bir zemin Klozeti kurmalısınız.
Klozetin önünde 75 cm’den fazla hareket alanı olmalıdır. Klozet gider borusunun duvar mesafesi 30 cm olmalıdır. Yani zemindeki drenaj borusu duvardan 30 cm uzakta olmalıdır. Klozet montajından sonra klozet ile duvar arasındaki mesafe yaklaşık 20 cm olmalıdır. Bu mesafe sifon montajı için idealdir. Yukarıdaki klozet montajı ve klozet montajı ile ilgili anlatım en çok tercih edilen yer tipi klozet kombinasyonlarına uygun olarak yapılmaktadır.