Erzurum’un yöresel kıyafetleri günümüzde dahi yaşatılan bir Erzurum kültürü örneğidir. Erkeklerde ve kadınlarda farklı kullanım alanlarına sahip bu kıyafetlere aşağıda detaylıca yer vereceğim.
Erzurum’da erkeklerin kullandığı yöresel kıyafetler daha çok bar oynarken görebileceğimiz kıyafetlerden ibaret olup detaylı isim ve özellikleri aşağıdadır;
Kadınlara özgü yöresel kıyafetlerde erkeklerde olduğu gibi bar oynarken görebildiğimiz kıyafetlerdir. Bu yöresel kadın kıyafetleri içinde göründüğünden çok daha fazlası olduğunu, özellikleri ve hikayesi ile bir tarihi yansıttığını söylemek mümkün.
Erzurum’un yöresel kıyafetleri ve özellikleri hakkında kapsamlı bilgi edinmek için “buraya” bakabilirsiniz.
Erzurum geleneksel erkek kıyafetleri; gömlek, yelek, kazeki ceket, zıvğa pantolon, kuşak, kaytan, cıstık, dizleme çorap ve pabuç gibi giyim öğelerinden oluşmaktadır. Takı ve aksesuar olarak da gümüş köstek, pazubent ve mendil kullanılır.
Bunlar; Baş bar, Sekme, İkinci Aşırma, Koçeri, Nari, Dello, Temirağa, Tavuk Barı, Felek, Uzun Dere, Çingeneler, Yayvan, Haçner Bari ve Daldalar olarak adlandırılmaktadır. Erkekler bar oynarken “cistik” adı verilen ayakkabılar ve “zığva” olarak bilinen uçkurlu, beli bol lacivert kumaştan yapılan kıyafetler giyerler.
Ehram, Erzurum'da yaşlı kadınların, köylerde ise hemen hemen bütün kadınların dışarı çıkarken üzerlerine örttükleri bir sokak giysisidir. Yaşlı kadınlarda gün geçtikçe ehram kullanımı azalırken, genç kadınlarda bu oran daha da düşüktür.