Erzurum’un Yöresel Kıyafetleri

Erzurum’un yöresel kıyafetleri günümüzde dahi yaşatılan bir Erzurum kültürü örneğidir. Erkeklerde ve kadınlarda farklı kullanım alanlarına sahip bu kıyafetlere aşağıda detaylıca yer vereceğim.

Erzurum’un Yöresel Erkek Kıyafetleri

Erzurum’da erkeklerin kullandığı yöresel kıyafetler daha çok bar oynarken görebileceğimiz kıyafetlerden ibaret olup detaylı isim ve özellikleri aşağıdadır;

  • Cistik: Bar oynarken zor figürleri daha kolay şekilde yapabilmeyi sağlayan yumuşak derili bir ayakkabıdır. Bu ayakkabının yaşlılar tarafından kullanılanı markop adını taşırken gençler tarafından kullanılanı yemeni adını taşır.
  • Zığva: Özelikle arkasının torba şeklinde olması ile dikkat çeken bu giysinin beli bol lacivert kumaştan ve uçkurludur. Elbisenin üzerine süs olarak siyah ipek kaytan işlenir. Pileli özelliği olan bu giyside zığva’nın bol olması için pile sayısının 32 olmasına dikkat edilir.
  • Yelek: Kenarları cepleri kaytanla işlenmiş ve iki taraftan bağlanabilen kaytanlı ilikler bulunur. Bu giysi özellikle lacivert kumaş ile hazırlanmaktadır.
  • Gömlek: Yaklaşık 4 yada 5 düğmeli olan gömleklerin düğme renkleri siyah yada beyaz olabilir. Ancak gömleğin kendisi beyaz ve dik yakalı olmalıdır.
  • Kazeki: Ön kısmında ve cep ağızlarında motifli kaytan, kol kenarları siyah kaytan ile işlenir. Uzun ve geniş kollu kısa bir cekettir.
  • Kuşak: Eskiden Acem, Trablus, veya Tosya şalı olarak bilinen, renkli ipliklerle dokunan, aynı zamanda cep görevi gören ve beli sıcak tutan bir kumaştır.
  • Gümüş Köstek: Daha önce saat taşımak için kullanılan ince bir zincir, yeleğe asılan gümüşten yapılmış bir aksesuardır.
  • Bazubent: İçerisine karınca duası, ayet-el-kürsü duaları koymaya yarayan boncuklu yada gümüş örgüdür.
  • Mendil: Erzurum barlarında havlu kullanımı bir beceri meselesidir, mendil barın ritmine ve psikolojisine uygun olarak kullanılır.

Erzurum’un Yöresel Kadın Kıyafetleri

Kadınlara özgü yöresel kıyafetlerde erkeklerde olduğu gibi bar oynarken görebildiğimiz kıyafetlerdir. Bu yöresel kadın kıyafetleri içinde göründüğünden çok daha fazlası olduğunu, özellikleri ve hikayesi ile bir tarihi yansıttığını söylemek mümkün.

  • Bindallı: Kadife üzerine gümüş ile süslenmiş Türk motifli elbisedir, göğüs ve boyun dantelli süslenebilir, manşetlere aynı dantel ilave edilebilir. Kollar, gövde ve bel vücuda tam oturur ve rahat hareket edebilmesi için geniştir.
  • Leçek: Başına örtülen, payetler ve boncuklarla süslenmiş pamuklu bir tesettür, bu isim hala kullanılmaktadır.
  • Gümüş kemer: Erzurum’da, bar oynayan bir kadının belinde olur. Bir kemer oluşturmak için farklı kısımlar halkalarla birbirine yapıştırılır ve işlenir. Kaşı daha süslü, bazıları inci desenlere sahip. Şimdi kemerlerin yapımı olmadığı için bu kemerler antika değerine sahip.
  • Pabuç: Önde siyah ve kombine ayakkabı Yumuşak deriden yapılmıştır, hafiftir. Hareket etmeyi kolaylaştırır.
  • Dizleme: Bunlar beyaz yünden yapılmış ve dizlere kadar uzanan çoraplardır.

Erzurum’un yöresel kıyafetleri ve özellikleri hakkında kapsamlı bilgi edinmek için “buraya” bakabilirsiniz.

Erzurum'un geleneksel giysileri nelerdir?

Erzurum geleneksel erkek kıyafetleri; gömlek, yelek, kazeki ceket, zıvğa pantolon, kuşak, kaytan, cıstık, dizleme çorap ve pabuç gibi giyim öğelerinden oluşmaktadır. Takı ve aksesuar olarak da gümüş köstek, pazubent ve mendil kullanılır.

Erzurum'un yöresel kıyafetleri ve oyunları nelerdir?

Bunlar; Baş bar, Sekme, İkinci Aşırma, Koçeri, Nari, Dello, Temirağa, Tavuk Barı, Felek, Uzun Dere, Çingeneler, Yayvan, Haçner Bari ve Daldalar olarak adlandırılmaktadır. Erkekler bar oynarken “cistik” adı verilen ayakkabılar ve “zığva” olarak bilinen uçkurlu, beli bol lacivert kumaştan yapılan kıyafetler giyerler.

Erzurum ehram nedir?

Ehram, Erzurum'da yaşlı kadınların, köylerde ise hemen hemen bütün kadınların dışarı çıkarken üzerlerine örttükleri bir sokak giysisidir. Yaşlı kadınlarda gün geçtikçe ehram kullanımı azalırken, genç kadınlarda bu oran daha da düşüktür.

Yorum yaz